Valokuvia Rewellistä

Valokuvia Rewellistä esillä Toriparkin ja Original Sokos Hotel Vaakunan yhdyskäytävällä.

Rewellin historiasta kertovia valokuvia on esillä Toriparkin ja Original Sokos Hotel Vaakunan yhdyskäytävällä, johon on käynti Toriparkin ylätasolta. Pysyväisnäyttelyssä on esillä Pohjanmaan museon mustavalkoisia arkistokuvia. Tervetuloa tutustumaan!

Katso video

Kauppakeskus Rewellin Historia

Valmistuessaan Pohjoismaiden suurimman ostoskeskuksen suunnitteli vaasalainen Viljo Revell. Viljo Revell on yksi suomalaisen arkkitehtuurin merkkihenkilö, joka on saanut tunnustusta myös kansainvälisesti. Pääosa hänen tuotannostaan sijoittuu pääkaupunkiseudulle, mutta hän suunnitteli myös Vaasaan huomattavan määrän rakennuksia. Revellin Vaasaan suunnittelemista kohteista vaikuttavin on kauppakeskus Rewell.

Rewellin suunnittelu alkoi 1950- luvun keskivaiheilla. Rakentaminen tosin aloitettiin vasta vuonna 1959. Revellin suunnitelmissa Rewellistä käytettiin nimeä Vaasan Keskuskortteli. Myöhemmin sille on etsitty nimeä mm kilpailulla. Kilpailun voitti nimi Atrium, joka ei kuitenkaan vakiintunut käyttöön. Vaasalaisilta kysyttiin vuonna 1972 millä nimellä he korttelia kutsuivat. Vastauksissa toistuivat Ylätori, Rewellin keskus, Sokos, Sokkari ja Säästötalo. Kaupungin hallitus hyväksyi korttelille nimen Revellin keskus.

Vaasan keskuskortteli suunniteltiin sen ajan kaupallisesti edullisimmille tonteille torin laidalle. Aluksi suunniteltiin uudisrakentamista vain yhdelle tontille, mutta pikkuhiljaa projekti laajeni myös kolmelle muulle tontille. Revell sijoitti rakennukset korttelin ulkoreunoille, jolloin rakennusten keskelle jäi avoin piha- alue. Piha- alue oli autoliikenteeltä suojassa ja joka puolella sitä rajasi liikehuoneistot. Ylemmät kerrokset varattiin tavaratalolle, konttoreille, hotelille ja asunnoiksi. Rakennuskompleksi valmistui vuonna 1964. Autoille oli suunniteltu kellari ja autokansi. Tämän kokoluokan rakennuskompleksi oli 60- luvun kaupunkikuvassa mittakaavaltaan käsittämätön.

1980- luvulla alettiin suunnittelemaan keskuskorttelin kattamista. Revell oli itse ehdottanut sisäpihan kattamista pressuilla kesäisin. 1990- luvun alussa sisäpiha katettiin lasikatoilla. Sisäpihan kattamisen jälkeen korttelin nimeksi otettiin Rewell Center. Viime aikoina liiketiloja on kortteliin tullut lisää ja sisäänkäyntejä uudistettu. Kauppakeskus täytti 30 vuotta syksyllä 2020, jonka yhteydessä nimeksi vaihdettiin lyhyt ja ytimekäs Rewell. Nykyään Rewell on kaikkien vaasalaisten tiedossa ja sulautuu hyvin kaupunki kuvaan.

Viljo Revell syntyi 25.1.1910 Vaasassa. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen hän opiskeli Helsingin Teknillisessä Korkeakoulussa. Vuonna 1934 Revell suunnitteli Helsingin Lasipalatsin opiskelutoveriensa kanssa. Tämän jälkeen hän muun muassa työskenteli Alvar Aallon toimistossa, osallistui Pariisin maailmannäyttelyn paviljongin suunnitteluun, perustanut oman arkkitehtitoimiston sekä yhdessä Alvar Aallon ja Aarne Ervin kanssa Suomen Rakennustaiteen Museon

Rewellin lisäksi Viljo Revell on suunnitellut Vaasaan useita muita rakennuksia kuten Hallintalon, Valkolinnan ja kerrostaloja rantakadulle sekä hietalahteen. Vaasan ulkopuolella hänen käden jälkensä on nähtävissä esimerkiksi Helsingin lasipalatsissa, Tapiolan ”taskumatti”- tornitaloissa, Helsingin Makkaratalossa sekä Toronton kaupungintalossa.