Fotografier från Rewell

Fotografier från Rewell i korridoren mellan Torgparkeringen och Original Sokos Hotel Vaakuna.

Fotografier om Rewells historia finns nu att ses i korridoren mellan Torgparkeringen och Original Sokos Hotel Vaakuna. Ingång från Torgparkeringens övreplan. På den permanenta utställningen kan du se Österbottens museums svartvita arkivbilder. Välkomna!

Se video

Köpcentrum Rewells historia

Nordens då stösta köpcenter planerades av Viljo Revell. Viljo Revell är en av de stora namnen inom finländsk arkitektur, som även blivit känd internationellt. Mestadels av hans verk finns i huvudstadsregionen men han planerade även en märkbar del byggnader i Vasa. Den kändaste i Vasa är kppcentrum Rewell.

Planeringen av köpcentrum Rewell började i mitten av 1950-talet, men bygget började först 1959.Vid planeringen av Rewell användes namnet Vaasan Keskuskortteli (Vasa central kvarter). Senare har bla. tävlingar ordnats för att bestämma namn, i tävlingen vann namnet Atrium, men det togs aldrig officiellt i bruk. 1972 frågade man Vasaborna vad de kallade byggnaden. Svaren var: Övre torget, Rewellin keskus, Sokos, Sokkari och Säästötalo. Kommunfullmäktige godkände namnet Revellin keskus (Revells center).

Vasas centrala kvarter planerades på då tidens kommersiellt förmånligaste tomter nära torget. I början planerades nybygge för endast en tomt, men så småningom utvidgades projektet till ytterligare 3 tomter. Revell placerade byggnaderna i kvarterets utkanter, så att det i mitten lämnade ett öppet gårds område. Gårds området var skyddat från biltrafik och omringat av affärslokaler.  Övre våningarna reserverades för varuhus, kontor, hotell och lägenheter. Byggnadskomplexet blev klart 1964. För bilar hade man planerat en källare och bildäck. Byggnadskomplex i denna storlek var av ofattbar skala i 60-talets stadsbild.

På 1980-talet började man planera hur man skulle täcka kvarteret. Revell föreslog att man skulle täcka innergården med presenningar under sommaren. I början av 1990-talet täcktes innergården med ett glastak.  När glastaket kommit på plats togs namnet Rewell Center i bruk. Under senare tid har affärslokalerna ökat och ingångarna förnyats. Köpcentret firade 30-årsjubileum hösten 2020, i samband med det ändrades namnet till det korta och koncisa Rewell. I dagens läge vet alla Vasabor vad köpcentrum Rewell är och det smälter bra in i gatubilden.

Viljo Revell föddes 25.01.1910 i Vasa. Efter studenten studerade han vid Helsingfors tekniska Högskola. 1934 planerade han tillsammans med studiekompisarna Helsingfors glaspalats. Efter detta jobbade han bland annat i Alvar Aaltos kontor, deltog i planeringen av en paviljong på Paris världsutställning, grundade en egen arkitetfirma och tillsammans med Alvar Aalto och Aarne Ervin Finlands arkitekturmuseum

Utöver Rewell Center har Viljo Revell planerat flera andra byggnader i Vaasa så som Hallintalo, Valkolinna och höghus på Strandgatan samt i Sandviken. Utanför Vasa kan man se hans verk i Helsingfors glaspalats, Hagalunds tornhus ”taskumattihusen”, Helsingfors Makkaratalo och Torontos stadshus.

Vasa central kvarter 2010. Bild: Veli Rauhala

Källa: Viljo Revell 100- år, Kaupunkisuunnittelu