Hållbara inköp

För allt fler av köpcentrets kunder är hållbara, etiska och ekologiska produkter allt viktigare. Att produkten är inhemsk och lokal är allt oftare utgångspunkt vid införskaffning av produkter och tjänster. Köpcentret Rewells affärer kan med sina breda utbud svara på kundernas värderingar på många olika sätt och möjliggöra hållbara inköp:

Aukia Brand Store

Vid Aukia Brand Strore väljer vi nya varumärken noggrant med hänsyn till hållbarhet och kvalitet.  Största delen av våra varumärken har ett omfattande hållbarhetsprogram. Klädernas livslängd påverkas både av kvalitén och skötseln av kläderna. Förutom ekologi och hållbarhet är det också viktigt att beakta etiska frågor i branschen.


I vår verksamhet satsar vi även på inhemskhet. Det syns i vårt sortiment; Makia, Billebeino, Marimekko, Balmuir, Myssyfarmi.

Avocas

Avocas är en inhemsk affär med hållbara varumärken. Produktens inhemskhet, lokala produktion, ekologiska material och miljövänlighet och framför allt hållbar och etisk tillverkning betyder mest för oss. Vi vet vem som tillverkar dessa produkter. I vårt sortiment hittar du flera nyckelplagg produkter. Tids- och slitstarka kläder och skor är mer värdefulla och att köpa dem är mer etiskt och ekonomiskt än engångskonsumtion. Vi guidar våra kunder i underhåll av skor och kläder så ni kan glädjas av dem så länge som möjligt. Kom och se och upplev den underbara världen av hållbara finska produkter!

Clas Ohlson

I dagens samhälle händer det ofta att vi slänger utan att fundera på om vi istället skulle kunna laga. Välj bland våra tusentals reservdelar och tillbehör och förläng livet på de saker du redan har. Det gillar inte bara din plånbok utan även vi som bryr oss om jordens resurser.

I vårt sortiment finns det massor av produkter som är tillverkade av återvunna material och produkter som kan användas flera gånger om. Vi har även ett brett urval av snygga och praktiska produkter som underlättar återvinning.

I vårt barnsortiment har vi lagt fokus på ett mer medvetet val av material av hög kvalitet. Träleksaker, sällskapsspel, papper och pennor är FSC®- märkta. FSC® är märket för ansvarsfullt skogsbruk, som tar hänsyn till människor och miljö.

Elisa

Elisa är en hållbar finsk operatör. Vi är ett koldioxidneutralt företag och våra tjänster hjälper våra kunder att minska sin klimatbelastning. I Elisas butiker erbjuder vi våra kunder återvinnings möjligheter samt reparationstjänster, samt nya miljövänligare apparater.

Vi uppmanar även våra kunder att återvinna sina telefoner med Elisas Bytesförmån- policy, du får återbetalning för returnerad apparat. Vi återvinner returnerade apparater på ett säkert sätt, antingen för återanvändning eller för återvinning av elektriskt och elektroniskt avfall. Läs mer och kolla in våra guidevideon om återvinning av apparater 

Görans konditori

Görans konditori jobbar bl.a. emot matsvinn. Från oss kan du köpa gårdagens produkter till ett rabatterat pris. Vi undviker bröd svinnet även genom att göra smakliga skorpor och varma smörgåsar.

Vi säljer lokalproducerade bakverk i vårt konditori från Vöråpojken och Hembageri Hämäläinen.

H&M

Visste du att du kan återvinna dina överflödiga textilier i H&Ms butiker året runt? Läs mer på hm.com.

Hairlekiini

Från frisörsalongen HAIRLEKIINI hittar du inhemska produktserierna Lumo och Four Reasons. Båda serierna är 100% veganska och innehåller inga ingredienser av animaliskt ursprung. I båda produktserierna har man förutom inhemskhet även tagit i beaktan miljövänlighet och luktfrihet.

 Förpackningsflaskorna i Four Reasons produktserie No Nothing är tillverkade av biobaserad sockerrörsplast, vilket ger ett mindre koldioxidavtryck.  

Hair Rewell Center

Hair Rewell Centers produktsortiment inkluderar den inhemska hårvårdsserien Cutrin professional. Nästan alla produkter i serien är veganska och de råvaror som används t.ex. Bärfröolja och extrakt samt björksocker är från finska naturen. Produkterna är designade för de krävande väderförhållandena i Finland och Skandinavien.

Parturi-kampaamo Fanny

Parturi-kampaamo Fanny använder inhemska och doftfria Sim DS-produkter vid tvätt och styling av hår. Vid hårfärgning används inhemska SensiDO-färgproduktserien. Produkterna tillverkas med tanke på hållbarutveckling med solenergi i Tammerfors.

Pelimies

Pelimies, affären för nya spel och konsoler också säljer och byter begagnade spel, konsoler och filmer. Pelimies tar emot i byte alla spel, spelkonsoler och speltillbehör.

Salkari

Salkaris skickliga guldsmed Mikko restaurerar och förnyar dina gamla smycken eller så kan du göra något alldeles nytt med återvunnet guld eller silver. Du kan även sälja dina överflödiga och söndriga smycken till oss.

Visste du att Salkari är ett familjeföretag grundat år 1866, ett av Finlands äldsta företag i branschen. Salkari har varit verksam i Vasa sedan 1941.

Suomalainen kirjakauppa

Suomalainen Kirjakauppas arbetskläder är gjorda i samarbete med Touchpoint. I materialvalet har man beaktat funktionalitet, hållbarhet och ekologi. T-skjortorna och collegetröjorna är gjorda av Fair trade ekologisk bomull. Återvunnet material har använts till förkläde och collegetröjorna. När plaggen gjort sitt och inte längre används så återvinns, rivs, tvättas och defibreras dem och man använder fibrerna till nya produkter.

Synsam

Synsam har börjat förändringsresan för en mer hållbar konsumtion. Fellepini har lanserat en kollektion, som är gjord i samarbete med Sea2See.  Bågar av 100% återvunnen havsplast. Kom och bekanta dig med kollektionen i vår butik.

Lämna in dina gamla glasögon till Synsams butik, vi återvinner materialet och gör nya glasögon. Kom och bekanta dig med vår kollektion Circular Collection, första kollektionen gjord av återvunna glasögon.

Ur&Penn

Ur&Penn har utökat sitt sortiment med Morellatos nya ”Save the Nature” armbandskollektion. Klockarmbanden är tillverkade av 100% återvunnet läder och tyg. Från vårt sortiment hittar du även Morellato ”Green collection” armbandskollektion, som är tillverkade av miljövänligt syntetiskt läder. Kom och bekanta dig med våra nya kollektioner i butik!

The Body Shop

Rättvis gemenskapshandel: Vi lanserade Community Fair Trade-programmet 1987 och det har varit ett kärnområde i vår verksamhet sedan dess. De är vårt åtagande att föra rättvis handel med producenterna, vi betalar rättvisa priser och erbjuder fördelaktiga villkor. Vi hämtar våra ingredienser och tillbehör från hela världen. Vi vårdar kunskaperna hos småbrukare, traditionella hantverkare och landsbygdskooperativ – de som är experter inom sitt område. Vi lägger till vår egen professionalism och slutresultatet är effektiva produkter gjorda med kärlek och omsorg.

Ett energieffektivitetsprojekt genomfördes i köpcentret 2017, vilket resulterade i att hustekniken i hela kvarteret förnyades för att bli mer energieffektiv. Köpcentret har förbundit sig till ett energibesparingsavtal som syftar till att uppnå 7,5% energibesparingar fram till 2025. Under 2018 förnyades nästan alla lampor i allmänna utrymmena till LED-lampor. Dessutom har man organiserat så att sorteringen av avfall för Rewells affärer är så enkelt och smidigt som möjligt. I alla våra handdesinfektionsmaskiner vid ingångarna använder vi desinfektionsmedel från områdets egen tillverkare, Kyrö Distillery.

Ett av de största kriterierna för lekplatsen, som renoverades 2020, var ekologi och rengöring. Lekplatsen gjord av LeikkiMesta är en ekologisk, ren och säker plats där barnen tycker om att leka. Alla LeikkiMestas strukturer är gjorda i Karleby, av finsk björkplywood och gran. Golvet är en icke-allergiframkallande matta gjord av återvunnet material. Leksakerna är huvudsakligen i trä och beläggningarna i leksakerna och strukturerna är giftfria. Leksaksvalet är gjort så att det finns mycket att leka med för alla åldrar från småbarn till förskola. Dessutom rengörs leksakerna helt kemikaliefritt.